۱۵۹- نتیجه مرحله استقامت
بهمن ۲۴, ۱۳۹۶۱۶۱- استقامت، روشن فکری، تحجّر
بهمن ۲۴, ۱۳۹۶بسمه تعالی
در جلسه روز پنجشنبه ۱۲ رجب ۱۴۲۶ شب میلاد مسعود حضرت امیرالمومنین علیه السلام از دوستان اهل تزکیه نفس سوالاتی به شرح زیر پرسش شد که واقعا پاسخ های خوبی داده بودند که در عکس فوق دوستان مشغول به پاسخ سؤالات هستند.
سؤالات از این قرار بود:
۱ - نام ارکان استقامت را ذکر کنید؟
۲ - صبر یعنی چه و چند شعبه دارد؟
۳ - نام اقسام صبر را ذکر کنید؟
۴ - اعتماد به نفس با اعتماد به خدا منافات دارد یا خیر؟
۵ - چرا باید سالک الی اللّه از چیزی غیر از خدا نترسد؟
۶ - استقامت چه نقشی در سیر و سلوک شما دارد؟
۷ - از آیه شریفه «ان الذین قالوا ربنا اللّه ثم استقاموا» در این مرحله چه استفاده ای می کنید؟
۸ - قاطعیت یعنی چه و چه نقشی در استقامت دارد؟
این سؤالات همانگونه که در تصویر دیده میشود از جمعیت زیادی که در طبقات متعدد دفتر کانون بحث و انتقاد بودند پرسش شد این جمعیت یک ربع ساعت بیشتر فرصت نداشتند که پاسخ سؤالات را بگویند ولی پاسخ سؤالات به اینگونه جمع بندی شد:
پاسخ سؤال اول: ارکان استقامت چهار چیز است: صبر، قاطعیت، نترسیدن از غیر خدا، اعتماد نکردن به غیر خدا.
پاسخ سؤال دوم: صبر به معنای تحمل مشقات در راه رسیدن به هدف و صبر به سه بخش تقسیم میشود.
پاسخ سؤال سوم: اقسام صبر عبارتند از صبر در مقابل مصیبت، صبر در مقابل معصیت و صبر در مقابل زحماتی که از اطاعت به انسان میرسد.
پاسخ سؤال چهارم: اگر انسان معتقد به خدا باشد و بداند که همه کارها در دست خداست این دو (یعنی اعتماد به خدا و اعتماد به نفس) با هم منافات ندارند.
پاسخ سؤال پنجم: زیرا تمام قدرت دست خدا است و اگر خدا بخواهد همه قدرتها را ضعیف میکند و آنها نمیتوانند علیه سالک الی اللّه اعمال قدرت کنند.
پاسخ سؤال ششم: اگر سالک الی اللّه روحیه استقامت را در خود ایجاد نکند ممکن است به هر بادی بلغزد و سیر و سلوکش را ادامه ندهد و علاوه برای همه کارها استقامت کافی لازم است.
پاسخ سؤال هفتم: از این آیه شریفه قرآن استفاده میشود که سالک الی اللّه وقتی بسوی خدا حرکت کرد یعنی یقظه ای به او دست داد و توبه نصوح را که بازگشت به تمام معنی بسوی خدا است انجام داد و استقامت کامل در خود بوجود آورد ملائکه بر او نازل می شوند و هیچ خوف و حزنی به او نمیرسد.
پاسخ سؤال هشتم: سالک الی اللّه اگر قاطعیت در آنچه فهمیده است که درست و صحیح است نداشته باشد و دو دل باشد به هیچ وجه موفقیت نخواهد داشت.
این سؤالات را سالکین الی اللّه که از طلاب و علماء و اقشار مختلف تشکیل میشد در ظرف ۱۵ دقیقه جواب گفتند و بعد اینجانب درباره همین مسائل مشروحا سخن گفتم و جلسه شب میلاد مسعود حضرت امیرالمومنین علیه السلام با پذیرایی از این جمعیت پایان یافت.
تاریخ نگارش:
۱۴۲۶/۷/۱۳ قمری
۱۳۸۴/۵/۲۸ شمسی
جلسه پاسخ به سوالات هشتگانه در امتحان استقامت