درس بیست و هفتم از ۳۰ درس اعتقادات
تیر ۱۶, ۱۳۸۲درس بیست و نهم از ۳۰ درس اعتقادات
تیر ۱۶, ۱۳۸۲درس بیست و هشتم از ۳۰ درس اعتقادات
موضوع:
آغاز بحث قیامت و وضعیت زمین در آن وقت
تاریخ:
۰۷ جمادی الاول ۱۴۲۴ هجری قمری
۱۶ تیر ۱۳۸۲ هجری شمسی
2003/07/07 میلادی
۰۷ جمادی الاول ۱۴۲۴ هجری قمری
۱۶ تیر ۱۳۸۲ هجری شمسی
2003/07/07 میلادی
خلاصه این درس:
اهمیت مسئله قیامت
اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
۱- از مهمترین مسائلی که انسان با آن برخورد میکند و باید نسبت به آن اطاعات کافی داشته باشد مسأله "قیامت" است به طوری که خدای تعالی سورهی "زلزال" را در قرآن به قیامت اختصاص داده است.
زلزله روز قیامت
بین زلزلههایی که در زمین واقع میشود و زلزله قیامت از نظر علت و نتیجه تفاوت است.
زلزلههای دنیایی به علتهای مختلف از جمله خروج بخارات از زمین واقع میشود و به طور موضعی انجام میگیرد و در نوع بسیار مخرب و قوی آن نهایتاً شکافهای عمیقی در سطح زمین ایجاد میشود اما زلزله قیامت در تمام کره زمین اتفاق میافتد.
جهت فهم این مطلب باید بدانیم که زمین به جهت داشتن دو حرکت وضعی و انتقالی در معرض نیروی گریز از مرکز قرار دارد که طبعاً باید خود زمین و ذرات آن به اطراف پرتاب شود اما به جهت دو نیروی جاذبه زمین و جاذبه عمومی در موضع خود باقی میماند ولی دارای لرزشهایی هست و آنچه جلوی این لرزشها را گرفته وجود کوهها به عنوان میخهای زمین میباشد که ضمن حفظ زمین از لرزش و زلزله در آن پستی و بلندیهایی نیز ایجاد کرده است.
بعد از دمیدن اسرافیل در صور رفته رفته طی گذشت میلیونها سال آثار حیات کاملاً از کره زمین محو میشود و تابش شدید نور خورشید سبب انهدام، خرد و پودرشدن کوهها و در واقع میخهای زمین میگردد و لذا زمین بر اثر دو حرکت وضعی و انتقالی که دارد بلندیهایش در پستیها میریزد و مسطح میگردد و به این نحوهی کاملاً طبیعی زلزلهای در سطح کره زمین که بسیار شدید است ایجاد میگردد و این معنای «اذا زلزلت الارض زلزالها» هست.
بعد از زلزله روز قیامت
بعد از زلزله شدید روز قیامت زمین حالتی پیدا میکند که سنگینیهای خود را بیرون میدهد و به همین جهت میفرماید: « و اخرجت الارض اثقالها »
سوال انسان کامل از زمین
در هنگامی که نا آرامی زمین به نهایت درجه خود رسیده امام و حجت خدا بر کره زمین و آن انسان کامل از زمین میپرسد که « تو را چه شده است؟ » که در اینجا زمین آرام میگیرد و در واقع اعجاز و اراده پروردگار زمین را آرام و حفظ مینماید و به همین جهت میفرماید: « و قال الانسان ما لها »
سخن گفتن زمین
در روز قیامت زمین به سخن میآید و آنچه بر روی آن اتفاق افتاده است را اعم از صوت و تصویر حدیث میکند به این بیان که اتمهای زمین تمام حرکات و سکنات را در خود ضبط کرده است و در آن روز به اذن پروردگار آن مسائل بیان میشود و هیچ عملی نیست که در روی زمین انجام گرفته باشد و مخفی بماند و به همین جهت است که میفرماید: « یومئذ تحدث اخبارها »
تمام موجودات مورد وحی پروردگار هستند
تمام موجودات اعم از جماد، نبات، حیوان و انسان مورد وحی پروردگار هستند به این نحوه که بخشی از وحی عبارت است از قابلیتها و علومی که خدای تعالی در مخلوقات و در فطرت و نهاد آنها قرار داده است مثل این که زنبور عسل با این قابلیت و علم خلق شده که در ارتفاعات خانه درست کند و از شهد گلها بخورد و به نحو خاصی عسل مصفی که مایه شفا برای انسانها میباشد را تولید نماید و در این خصوص خدا در قرآن میفرماید: « وَ أَوْحَى رَبُّک إِلَى النَّحْلِ أَنْ اتَّخِذِی مِنَ الْجِبَالِ بُیوتًا » و عالم ماده از جمله کره زمین با این قابلیت و علم خلق شده که تمام وقایعی که در اطراف آن اتفاق میافتد را در ذرات و اتمهای خود ثبت و ضبط نماید و لذا قرآن میفرماید: « بِأَنَّ رَبَّک أَوْحَى لَهَا »
اهمیت اعتقاد صحیح
بهترین کاری که انسان باید انجام دهد این است که اعتقاداتش را درست کند و بفهمد که خدای تعالی و اهل بیت (علیهم السلام) و ملائکه همراه شخص، تمام اعمال و رفتار او را میبینند و در نزد آنها ثبت و ضبط میشود و نیز هدف از خلقتش را بفهمد تا به درجاتی از عصمت دست یابد.
سخن مردم در روز قیامت
در روز قیامت مردم برای دیدن آنچه انجام دادهاند دسته دسته از قبرها خارج میشوند و با خود میگویند: ای وای برما! این چیزی است که انبیاء به ما گفتند و ما باور نکردیم.
مردم تمام حرکات خود را می بینند
در روز قیامت مردم تمام حرکات و سکنات ظاهری و باطنی که در دنیا انجام دادهاند حتی اگر به اندازه ذرهای باشد میبینند و تنها کسانی دچار این وضعیت نمیشوند که در دنیا به مقام عبودیت رسیده باشند.
روز قیامت یوم الجمع است
در روز قیامت تمام بنیآدم در روی کره زمینی که کاملاً مسطح شده و سطح آن را شنهای نرم فراگرفته و نور خورشید از بین رفته است اما حرارت آن وجود دارد جمع میشوند یعنی تمام افراد اعم از آنهایی که در بهشت برزخی هستند و آنهایی که در عالم بیهوشی بسر میبرند و آنهایی که معذبند همه بر روی کره زمین جمع میگردند به طوری که جمعیت بهم فشردهای را تشکیل میدهند و لذا این روز را "یوم الجمع" میگویند.
در صحنه قیامت دو دسته باقی میمانند:
الف: انبیاء که باید امت خود را جمع کنند و به امور آنها رسیدگی نمایند یعنی کسانی که قابل شفاعتند را شفاعت کنند و کسانی که باید مطرود گردند را طرد نمایند.
ب: کسانی که از جهت اعتقادی خوبند اما نفس خود را از رذایل پاک نکردهاند که باید در صحرای محشر آنقدر بمانند تا تزکیه نفس شوند.
شاهدین انبیاء
انبیاء در صحنه قیامت نسبت به تبلیغ امتشان مورد سؤال قرار میگیرند و آنها پاسخ میدهند که امر تبلیغ را تماماً و کمالاً انجام دادهاند و خدای تعالی از آنها شاهد میخواهد و آنها پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را شاهد میگیرند و پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به جعفر و حمزه امر میفرمایند تا برای تبلیغ تمام انبیاء در صحنه قیامت شهادت دهند.
احدی با صفات رذیله وارد بهشت نمی شود
احدی با صفات رذیله حتی اگر به اندازه سر سوزنی باشد وارد بهشت نمیشود و لذا باید انسان به هیچ عنوان نفس اماره در او فعالیت نداشته باشد. حضرت آدم با وجود این که برگزیده الهی بود اما چون به تحریک همسرش نفسش یک خرده فعالیت کم ضرر انجام داد و از اطاعت خدا خارج شد مورد مؤاخذه قرار گرفت و توبه کرد و صفات رذیله را از خودش دور کرد و با خدا سازش کرد و رابطهاش را برقرار نمود. لذا انسان باید بنده خدا بشود و از خود هیچ سلیقهای اظهار نکند.
فاطمه زهرا سلام الله علیها سرچشمه علم و حکمت
۲- خانمها افتخار میکنند که فاطمه زهرا (سلام الله علیها) از نوع آنها است و آقایان افتخار میکنند که پیامبر و ائمه (علیهم السلام) از نوع آنها است اما بدانید که این دو افتخار با هم برابر است. فاطمه زهرا (سلام الله علیها) کوثر یعنی خیر کثیر است، سرچشمه علم و حکمت است و از ارزش خاصی در نزد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله برخوردار است.