درس بیست و هشتم از ۳۰ درس اعتقادات
تیر ۲۳, ۱۳۸۲درس سی ام از ۳۰ درس اعتقادات
تیر ۲۳, ۱۳۸۲درس بیست و نهم از ۳۰ درس اعتقادات
موضوع:
قیامت و وضعیت مردم در آن وقت - چگونگی پایان یافتن دنیا و آغاز قیامت - معاد جسمانی - کیفیت شفاعت
تاریخ:
۱۴ جمادی الاول ۱۴۲۴ هجری قمری
۲۳ تیر ۱۳۸۲ هجری شمسی
2003/07/14 میلادی
۱۴ جمادی الاول ۱۴۲۴ هجری قمری
۲۳ تیر ۱۳۸۲ هجری شمسی
2003/07/14 میلادی
خلاصه این درس:
ایمان به مبدأ و معاد و شرایط زندگی در زمان ظهور
اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
۱- اسلام به مسأله ایمان به "مبدأ و معاد" یعنی ایمان به خدا و روز قیامت خیلی اهمیت داده است. در زمان ظهور حضرت ولی عصر ارواحنا فداه به دلیل اینکه یک حاکم مقتدر دانایی بر دنیا حاکم میشود و علم و صنعت و هنر بر دنیا سایه میافکند و با معجزات توأم میشود در دنیا عدالت، مواسات و مساوات ایجاد میگردد و مردم برای مدتی زندگی بسیار خوبی خواهند داشت اما از نظر طبیعی دنیا رو به زوال است.
صور اول و مرگ بشر در زمین و آسمان الا ...
قبل از آن که شرایط حیات در روی کره زمین از بین برود مردم بر کره زمین در حال زندگی هستند که چون به مصلحت الهی باید حیات از کره زمین برچیده شود ناگهان در صور دمیده میشود و به واسطه این صدا هر کس از جنس بشر در زمین و آسمان است به صورت دفعی میمیرد مگر همان پنج گروهی که در آسمان چهارم و بهشت برزخی هستند یعنی انبیاء، صدیقین، صالحین و شهداء و نیز کسانی که به مقام عبودیت رسیدهاند و همراه آن چهار گروه هستند. علت دفعی بودن مرگ مردم این است که هیچ کس در عزای هیچ کس متأثر نشود و رنج نبرد و این از مهربانی خدا نسبت به بشر است.
شرایط زمین پس از صور اول
۲- بعد از آن که زمین کاملا خالی از سکنه میشود یعنی پس از صور اول، زمین یک مدتی حدود چند صد میلیون سال عمر میکند تا این که خورشید کم کم نورش را از دست میدهد، آبهای زمین خشک میشود، کوهها تفتیده و خرد میگردد و به مانند پشم زده شده میشود و بر اثر آن تکان و زلزله شدیدی که در سطح زمین ایجاد میگردد کوهها به میان گودالها میریزد و تمام زمین مسطح و قابل ایستادن میشود تا تمام بنیآدم جهت محاسبه بر روی آن قرار گیرند و لذا قیامت را "یوم الدین" میگویند.
بعد از صور اول و سخن پروردگار
بعد از صور اول خدای تعالی سؤال میفرماید: امروز مُلک متعلق به چه کسی است؟ یعنی ای بشری که زمین خدا را تقسیم کرده بودی و خود را مالک میدانستی، حالا ملک و سلطنت با کیست؟ اما هیچ کس جواب نمیدهد چون یک سری در عذاب هستند و یک سری در اغمای شدیدی بسر میبرند و دیگران هم که اولیاء خدا هستند و لذا خدا خودش جواب میدهد که « لله الواحد القهار ».
صور دوم و علت معاد جسمانی
بعد از آن که زمین آماده ایستادن بنیآدم شد برای مرتبه دوم در صور دمیده میشود که این صدای صور هشدار دهنده و حیات بخش است و صدای آن را تمام افراد بشر در هر وضعی که باشند میشنوند و به سوی اجسام خود میآیند و معاد که در واقع یعنی عود و برگشتن روح به سوی جسم، اتفاق میافتد. و علت این که معاد باید جسمانی باشد این است که انسان به واسطه این بدن کارهایی را انجام داده و با واسطه همین بدن هم باید عذابهایی و یا لذتهایی را دریافت کند و لذا خدای تعالی قدرت نمایی میکند و ذرات بدن مردم که بعد از گذشت میلیونها سال پودر و پراکنده شده را با یک اراده جمع میکند تا عدالت محض برپا شود و قضایایی از قبیل اصحاب کهف و عُزیر و نیز پاسخ آن فردی که استخوان پوسیدهای را با دست پودر کرد و پرسید چه کسی این را زنده میکند، همه برای اثبات و اعتقاد به معاد جسمانی است و اعتقاد به معاد روحانی مستلزم انکار آیات قرآن است و البته در قیامت نواقص بدن دنیایی اصلاح میشود.
قیامت و برگشت روح به بدن
در روز قیامت ارواح به بدن برمیگردند و از خاک خارج میشوند به طوری که خاک از سر و روی آنها میریزد و همان کفنی که به هنگام مرگ داشتهاند را به مانند لنگی به خود میبندند و همه در محضر پروردگار قرار میگیرند و اولین صدایی که از جانب پروردگار به آنها میرسد بیان "عدل محض" را مینماید.
روز قیامت یوم الدین است
روز قیامت دارای اسمائی است که حاکی از اتفاقات این روز میباشد از جمله "یوم الدین" یعنی روزی که بر اساس روش و عملکرد مردم با آنها برخورد میشود و اصلا آمدن مردم به روی کره زمین برای این است که عملکرد دنیایی خود را ببینند چرا که هر کس مرهون اعمال خویش است و تنها چیزی که خوشحال کننده است این میباشد که مالک این روز "رحمان و رحیم" است.
روز قیامت یوم الجمع است
روز قیامت "یوم الجمع" است یعنی روزی که در آن تمام بنیآدم باید جمع بشوند و نیز روز قیامت "یوم الفصل" است یعنی روزی که در آن خوبها و بدها از هم جدا میشوند چرا که گروهی به بهشت و گروهی به جهنم باید بروند.
مخلَصین در روز قیامت
در روز قیامت همه افراد برای حسابرسی بر اساس عدل با بدن دنیاییشان حاضر میشوند ولی یک سری که در دنیا برای مزد کار نکردهاند و بلکه با محبت به خدا و از روی اخلاص کار کردهاند و اصحاب یمین و مخلَصین هستند تنها برای برداشتن بدنشان به زمین میآیند و خدای تعالی راه جداگانهای برای آنها باز میکند که با یک چشم بهم زدن به بهشت وارد میشوند.
توقف شفعاء در روز قیامت
در صحنه قیامت تنها ۱۴ معصوم علیهم السلام و اولیاء خدا شفاعت دیگران را نمیکنند بلکه افرادی که از گیر قیامت آزاد میشوند شفیع کس دیگری میگردند و لذا شفعاء در صحنه قیامت توقفی خواهند داشت و به همین جهت انسان در دنیا نباید عهد با کسی که سبب توقف او در قیامت میشود، ببندد.
شفاعت کبری فاطمه زهرا سلام الله علیها
فاطمه زهرا سلام الله علیها دارای آنچنان مقامی است که خدای تعالی بداها را قبل از علی علیه السلام به او خبر میداد و در صحنه قیامت نیز از چنان جایگاهی برخوردار است که وقتی میخواهد از کره زمین عبور نماید امر میشود که همه حتی سادات که به آن حضرت محرم هستند چشمانشان را ببندند چون آن حضرت مقامی دارند که هیچ چشمی نمیتواند آن را ببیند. اما قبل از آن که وارد بهشت شوند عرض میکنند که "خدایا! مردم مرا در دنیا که نشناختند، اینجا هم نشناختند" که اذن داده میشود تا هر کس را میخواهند شفاعت کنند و آنجا فاطمه زهرا سلام الله علیها دوستانشان را از بین مردم محشر جدا میکنند و آنها عرض مینمایند: یا فاطمه زهرا، ما در دنیا به خاطر محبت به شما خیلی اذیت شدیم و آن حضرت میفرمایند: شما هم بروید دوستانتان را بیاورید که این افراد با شفاعت فاطمه زهرا سلام الله علیها شفیع بعضی دیگر میشوند.