درس هفدهم از ۳۰ درس اعتقادات
اردیبهشت ۵, ۱۳۸۲درس نوزدهم از ۳۰ درس اعتقادات
اردیبهشت ۵, ۱۳۸۲درس هجدهم از ۳۰ درس اعتقادات
موضوع:
معرفت امام - جنب الله - نفس الله - کلمة الله
تاریخ:
۲۲ صفر ۱۴۲۴ هجری قمری
۰۵ اردیبهشت ۱۳۸۲ هجری شمسی
2003/04/25 میلادی
۲۲ صفر ۱۴۲۴ هجری قمری
۰۵ اردیبهشت ۱۳۸۲ هجری شمسی
2003/04/25 میلادی
خلاصه این درس:
معنای جنب الله
اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
چهارده معصوم پاک (علیهم السلام) جنب الله، نفس الله و کلمة الله هستند.
۱- "جنب الله" بدان معنا است که فردی تمام صفات فعل پروردگار را به حد اعلای آن در خود داشته باشد و همین سبب شده تا لیاقت پیدا کند در جنب و کنار و همجواری خدا قرار گیرد و ممسوس در ذات پروردگار باشد و علت اینکه خدای تعالی برای خود جنبی قرار داده این است که بین مخلوق و خالق فاصله بسیار زیاد است و سنخیت وجود ندارد لذا برای اینکه مخلوق بتواند به سوی خدا حرکت کند و راه دیگری را نرود خدای تعالی برای خود جنبی قرار داده است.
دلیل مقرب گردیدن
هر کسی که دیگری را نزدیک و مقرب خود قرار میدهد این دلیل است که آن فرد مقرب از نظر صفات با فرد اول هماهنگ است.
منظور از قرب الی الله
منظور از قرب الی الله بعد معنوی قرابت است که آن هم با توجه به این که یک مخلوق چه اندازه از صفات الهی را داشته باشد درجه تقربش معلوم میشود.
چه کسانی مقرب ترین مخلوقات هستند؟
چهارده معصوم (علیهم السلام) مقربترین مخلوقات به خدای تعالی هستند چرا که آنچنان صفات الهی در وجودشان ظاهر و بارز است که در خصوص آنها روایت « علی مع الحق و الحق مع علی » وارد شده است.
حق مطلق
خدای تعالی حق مطلق یعنی راستی، صداقت و واقعیت مطلق است و لذا محال است که بر او حادثهای وارد شود.
مخلوق مرکز هجوم حوادث و نابودیها
تمام مخلوقات خدا به جهت مخلوق بودن مرکز هجوم حوادث و نابودیها هستند و در میان آنها فقط چهارده معصوم (علیهم السلام) چون جنب الله و مع الحقاند با هیچ حادثه و مشکل و فنایی برخورد نمیکنند.
مقام چهارده معصوم علیهم السلام
مقام چهارده معصوم (علیهم السلام) آنچنان باعظمت است که در صفات فعل نمیتوان بین آنها و خدا فرق گذاشت و لذا کسی با این مقام حوادث دنیایی مثل اذیت و آزار و کشته شدن که اثرشان بر بدن است اصلا آنها را تحت تأثیر قرار نمیدهد و بلکه این مسائل برای مردم غافل دنیا اهمیت دارد.
معنای نفس الله
۲- "نفس" به معنای "خود" است و امام (علیه السلام) نفس الله میباشد یعنی هر چه از صفات و خصوصیات که یک ممکن میتواند از خدای تعالی داشته باشد امام (علیه السلام) دارد تا آنجا که بین ائمه (علیهم السلام) و خدای تعالی فرقی جز این که ائمه (علیهم السلام) مخلوق و بنده خدای تعالی میباشند وجود ندارد.
معنای کلمة الله و اقسام آن
۳- "کلمه" چیزی است که بدان وسیله آنچه در باطن است اظهار میگردد و به عبارت دیگر به وسیله آن اظهار علم میشود و اختصاص به حرف تنها ندارد بلکه هر چیزی که این کار را انجام دهد کلمه میباشد و آنگاه "کلمة الله" یعنی آن چیزی که خدای تعالی به آن وسیله میخواسته علم و قدرتش را ظاهر نماید و "کلمة الله" بر سه قسم عام، خاص و خاص الخاص میباشد.
کلمة الله عام
کلمةالله به معنای عام آن در برگیرنده تمام مخلوقات اعم از جماد، نبات، حیوان و انسان میباشد. چون تمام اینها بیان علم و قدرت پروردگار را حداقل بر خالقیت و رازقیت مینمایند و لذا "کلمه عام پروردگار" هستند.
کلمة الله خاص
کلمةالله به معنای خاص آن دربرگیرنده افرادی است که به مقام عبودیت و ولی خدایی و خلیفة اللهی نائل آمده و خود را متخلق به اخلاق الهی کردهاند. لذا این گروه چون خالق خود را به طور خاص معرفی میکنند "کلمه خاص اللهی" هستند. این دسته از افراد به خاطر ارتباط ویژهای که با پروردگار دارند میتواند در ممکنات تصرف نمایند که انبیاء، صالحین، صدیقین و شهداء از این قبیل میباشند.
کلمة الله خاص الخاص
کلمةالله خاص الخاص فقط چهارده معصوم (علیهم السلام) هستند زیرا آنچه از صفات الهی که میتوانسته در یک ممکن قرار گیرد خدای تعالی در وجود چهارده معصوم (علیهم السلام) قرار داده تا آنجا که برای بشر فرقی بین امام و خدا به نظر نمیرسد مگر اینکه خود امام (علیه السلام) فرموده که مخلوق و عبد خدا است و لذا چنین موجودی "کلمه خاص الخاص اللهی" است چرا که خدای تعالی را به طور خاص الخاص معرفی میکند.
توضیحاتی درباره اسم اعظم
در مسأله « اسم اعظم » باید بدانیم که اسماء پروردگار تماماً اعظم است اما هر یک برای جای مخصوص استفاده میشود و البته باید بدانیم که خود حروف آن اسم هیچ اثری ندارد و اگر کسی قائل به چنین مطلبی باشد مبتلا به شرک شده است و بلکه آنچه سبب تأثیر اسم اعظم میشود این است که
اولا ضرورتی ایجاد شده باشد
ثانیاً شخص از اولیاء خدا و امانتدار باشد
ثالثاً خدای تعالی اذن استفاده از اسم اعظم را به او بدهد
که در این صورت حتی گفتن «یای» «یاعلی» هم کافی است و آصف بن برخیا و عیسی بن مریم نمونههایی برای این مسأله هستند.
کدام مکاشفه ارزشمند است؟
مکاشفات علمی و دستیابی به مقام عبودیت ارزش دارد و باید به چنین مقامی دست پیدا کنیم.
آنچه از اهل بیت به ما رسیده
آنچه از اهل بیت (علیهم السلام) در تحت عنوان گفتار، دعا یا عمل به ما رسیده مربوط به ما و برای رشد ما بوده است و الا آنچه اختصاص به خودشان داشته اصلا به ما نرسیده است.