درس هجدهم از ۳۰ درس اعتقادات
اردیبهشت ۱۲, ۱۳۸۲درس بیستم از ۳۰ درس اعتقادات
اردیبهشت ۱۲, ۱۳۸۲درس نوزدهم از ۳۰ درس اعتقادات
موضوع:
معنای عقل - پیغمبر اکرم عقل کل - بیت الله - روح الله - ثار الله - چرا بعضی چیزها را خدا به خودش نسبت می دهد ؟
تاریخ:
۲۹ صفر ۱۴۲۴ هجری قمری
۱۲ اردیبهشت ۱۳۸۲ هجری شمسی
2003/05/02 میلادی
۲۹ صفر ۱۴۲۴ هجری قمری
۱۲ اردیبهشت ۱۳۸۲ هجری شمسی
2003/05/02 میلادی
خلاصه این درس:
معنای عقل
اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
۱- عقل در لغت از "عقال" به معنای زانو بند شتر گرفته شده که این وسیله را برای آنکه شتر از تحت اختیار خارج نشود استفاده میکردهاند و از نظر مقایسه عقل در مقابل جهل است یعنی هر کس عاقل است عالم است و هر که عاقل نیست جاهل است پس انسان عاقل آن کسی است که حکمت و علم الهی را آموخته و در بند خدا قرار گرفته است. همچنین باید بدانیم که استفاده کردن عقل در مقابل دیوانگی صحیح نیست چون دیوانگی حاصل مرض مغز است نه حاصل بیعلمی.
اهل بیت علیهم السلام عقل کل هستند
اهل بیت علیهم السلام عاقلترین مخلوقات خدا و بلکه عقل کلاند یعنی در بندگی کامل خدا میباشند و اوصاف آنها قابل احصاء نیست اما مردم به میزان بندگیشان عاقل هستند و لذا به مرحله عقل کامل میرسند اما مقام عقل کل مختص اهل بیت علیهم السلام است.
انواع در بند بودن
همه افراد بشر در بند هستند و آزادی مطلق نداریم اما بعضی در بند شیطان و نفس اماره بالسوء و جامعهاند و به اوج انحرافات میرسند و بعضی در بند خدا هستند که به اوج کمالات میرسند و تنها بندگی خدا بهترین دربندها است.
معاویه عاقل نبود بلکه نیرنگ بود
از علائم جهل این است که شخص به دنیا میچسبد و آخرت را رها میکند که این مسأله به وضوح در معاویه (لع) و امثال او دیده میشده است لذا معاویه (لع) با وجود اینکه تمام عالم اسلام را تسخیر کرده بود و حتی مقام امیرالمؤمنین (علیهم السلام) را زیر سؤال میبرد ولی امام (علیه السلام) در خصوص او میفرماید که عاقل نبود بلکه نکراء و شیطنت داشت.
آشنایی تا جای ممکن با علوم خاندان عصمت و طهارت علیهم السلام
انسان باید در دنیا به قدر توانش از علوم خاندان عصمت علیهم السلام به جهت اینکه ذائقهاش با آب کوثر آشنا باشد استفاده کند تا در قیامت او را با این آب سیراب نمایند و اگر اینچنین عمل نکند درقیامت خجل و شرمنده خواهد بود.
منظور از حوض کوثر چیست ؟
منظور از حوض کوثر تمام حکمتی است که خداوند برای عالم هستی منظور کرده است.
سختی کشیدن مردم برای خدا و پیامبر سخت است
خدای تعالی و پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله برای هیچیک از افراد بشر حتی کفار بدی را نمیخواهند و بر آنها سختی کشیدن مردم سخت است و البته به مؤمنین مهربانی خاصی دارند اما آنچه از مصائب به مردم میرسد ریشه و اصلش در دست خود مردم است.
علت نسبت دادن بعضی از چیزها به خداوند
۲- بعضی از چیزها به قدری ارزش دارد که فرد آن را به خود نسبت میدهد که خانه کعبه و خون امام حسین علیه السلام و روح انسان از آن جمله است و به ترتیب بیت الله، ثارالله و روح الله نام گرفته است که تماماً ترکیب اضافی تشریفاتی میباشند.
علت نام گذاری کعبه به بیت الله الحرام
علت اینکه خانه کعبه ارزش فوق العادهای پیدا کرده تا آنجا که "بیت الله الحرام" شده این میباشد که روی اخلاص و تقوی ساخته شده است.
نکاتی در خصوص خانه کعبه و حضرت ابراهیم علیه السلام
اول کسی که از خانه کعبه به بیت محترم خدا یاد کرد حضرت ابراهیم (ع) بود.
علت اینکه حضرت ابراهیم زن و فرزندش را در بیابان بیآب و علف حاضر میشود قرار دهد اقامه نماز است.
مقام عبودیت حضرت هاجر آنجا ثابت میشود که برای اطاعت امر پروردگار در وسط بیابان بیآب و علف با فرزند شیرخوارش حاضر میشود بماند.
دعای حضرت ابراهیم (ع) که عرض کرد: « فاجعل افئدة من الناس تهوی الیهم » سبب شد که اولا آب زمزم بوجود آید و ثانیا قلوب مردم به سوی زن و فرزندش و خانه کعبه متوجه گردد.
زمزم یعنی آب کمی که سیل راه نمیاندازد.
در ساخت بناها باید از افراد با تقوی استفاده کرد.
چرا خون امام حسین علیه السلام ثار الله نامیده شده ؟
علت اینکه خون امام حسین علیه السلام ارزش فوق العادهای پیدا کرده تا آنجا که "ثارالله" شده این میباشد که به خاطر فداکاری در راه خدا خونش را داده است و قربانی شده است.
علت نامگذاری روح الله
علت اینکه روح انسان ارزش فوقالعادهای پیدا کرده تا آنجا که "روحالله" شده است این میباشد که خدای تعالی آن روحی را که مانند آیینهای تمام صفات پروردگار را نشان میدهد در بدن انسان دمیده است.
معنای نفخت فیه من روحی
معنای «نفخت فیه من روحی» این نیست که خدای تعالی بخشی از روح خود را در بدن انسان دمیده بلکه معنا این است که آن روحی که صفات الهی را دارد و به همین جهت به خدا انتساب یافته را در بدن آدم دمیده است و حال آنکه قائلین به حلول اشتباه کرده و میگویند خدا بخشی از روح خودش را در بدن انسان دمیده است.
امام رضا علیه السلام مظهر صفت مهربانی خدای تعالی
۳- علی بن موسی الرضا علیهما السلام به مناسبت زمانشان از همه صفات الهی بیشتر مظهر و مُظهر صفت رأفت و مهربانی خدای تعالی بودهاند به طوری که احدی از ایشان رنجیده نشد و به همین جهت ملقب به « رضا » شدند.